Ψηφιακό άλμπουμ. Δεν χρειάζεται το δέρμα των ζώων!

Ψηφιακό άλμπουμ. Δεν χρειάζεται το δέρμα των ζώων!

Ψηφιακό άλμπουμ. Δεν χρειάζεται το δέρμα των ζώων!

Ψηφιακό άλμπουμ. Δεν χρειάζεται το δέρμα των ζώων!

Γράφει: Μάνος Δασκαλάκης
ιδρυτής των Albumake, ColorDROP, XDREAM college

Ψηφιακό άλμπουμ. Μάθε τις κατάλληλες συνθήκες χρήσης και αποθήκευσής του, ώστε η διαδικασία γήρανσης και φθοράς να αρχίσει όσο το δυνατόν αργότερα.

Με αφορμή το άρθρο για τα επενδεδυμένα με γνήσιο δέρμα άλμπουμ και τις εναλλακτικές που έχουμε για να διαφυλάξουμε τις πολύτιμες αναμνήσεις μας, ας δούμε τι μπορεί να προκαλεί φθορά σε ένα ψηφιακό άλμπουμ.

Καταρχάς, πριν ξεκινήσουμε αξίζει να σημειώσουμε ότι το ψηφιακό άλμπουμ, εκτός από το υλικό επένδυσης του εξωφύλλου, έχει φτιαχτεί με χαρτί, αυτοκόλλητες ταινίες, βενζινόκολλα, μελάνια και χημικά επεξεργασίας φωτογραφιών.

Επομένως, αυτό που πρέπει να απασχολεί οποιονδήποτε αγοράζει ένα ψηφιακό άλμπουμ είναι να μάθει τις κατάλληλες συνθήκες χρήσης και αποθήκευσής του, ώστε η διαδικασία γήρανσης και φθοράς να αρχίσει όσο το δυνατόν αργότερα. Το μόνο που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι από φθορά δεν κινδυνεύει μόνο το εξώφυλλο.

Πριν λίγο καιρό, βρέθηκα στο γραφείο κάποιου φωτογράφου και εντυπωσιάστηκα από το πόσο όμορφα είχε τοποθετημένα τα άλμπουμ στο χώρο παρουσίασης. Θαύμασα το πόσο καθαρά και τακτοποιημένα ήταν όλα. Και εντυπωσιάστηκα ακόμα περισσότερο όταν μου εξήγησε ότι, πριν από κάθε ραντεβού, καθαρίζει τον πάγκο του και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για το ζευγάρι.

Ουσιαστικά, αυτό που δεν περνάει από κανενός το μυαλό είναι ότι ακόμα και το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε το άλμπουμ αφήνει υπολείμματα στην «επιδερμίδα» του που επιτείνουν τη φθορά. Φανταστείτε λοιπόν τι αφήνουν τα χέρια. (Χρησιμοποιώ τη λέξη επιδερμίδα γιατί ουσιαστικά το άλμπουμ λειτουργεί σαν ζωντανός οργανισμός και πρέπει να του συμπεριφερόμαστε σαν σε ζωντανό οργανισμό.)

Όλοι θα ξεφυλλίσουμε ένα άλμπουμ και πολύ πιθανόν να χαϊδέψουμε και τις φωτογραφίες χωρίς να σκεφτούμε ότι η λιπαρότητα που έχουν τα χέρια μας του κάνει κακό. (Φυσικά, δεν γίνεται να ζητάμε από όλους τους πελάτες να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν το άλμπουμ.)

Και δεν είναι μόνο στο μαγαζί ή το γραφείο. Ακόμα και στο σπίτι το ίδιο συμβαίνει. Το ιδανικό θα ήταν να βάζει κανείς γάντια πριν το πιάσει στα χέρια του, αλλά αυτό είναι αδύνατον να συμβεί.

Δεν γράφω αυτό το άρθρο για να σας πω ότι πρέπει να φοράτε γάντια πριν ακουμπήσετε το ψηφιακό άλμπουμ, αλλά για να σας επιστήσω την προσοχή – σε όλους εσάς που ενδιαφέρεστε για τη μακροζωία του – να προσέξετε 5 σημεία που επηρεάζουν τα άλμπουμ και που, αν τα χειριστείτε σωστά, θα εξασφαλίσετε το ιδανικό περιβάλλον που θα συμβάλλει στην καλή κατάστασή των αναμνήσεών σας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να θανατωθεί ένα ζώο για να ντύσετε ένα άλμπουμ – το ότι τα σκοτώνουμε για τροφή αποτελεί μια φτηνή δικαιολογία όσων απλά δεν ενδιαφέρονται – ούτε να πεθαίνουν άνθρωποι δουλεύοντας σε απάνθρωπες συνθήκες στα βυρσοδεψεία. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε γιατί δεν χρησιμοποιούν δέρμα μεγάλα brand μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Το ανανεωμένο Engraving ξεχωρίζει παντού
γνωρίστε το εδώ

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Νέο χρώμα H2O
γνωρίστε το εδώ

Είναι οξύμωρο, από τη μία να μας ενδιαφέρει πώς θα διατηρήσουμε αναλλοίωτο στον χρόνο ένα άλμπουμ, και από την άλλη να χρησιμοποιούμε υλικά που παράγονται σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου ακόμα και μικρά παιδιά αναγκάζονται να έρχονται σε επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν και, πολλές φορές, να πεθαίνουν.

Επομένως, η χρήση εναλλακτικών υλικών, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους και δεν απαιτούν θυσίες ζώων, είναι μονόδρομος. Επιπροσθέτως, η μη χρήση δέρματος βοηθάει να παραμένει η τιμή του ψηφιακού άλμπουμ σε λογικά επίπεδα. Η πίεση που ασκείται στις εταιρείες κατασκευής υλικών έχει οδηγήσει στη δημιουργία και τη χρήση νέων υλικών επένδυσης που ευτυχώς επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον και, κυρίως, σπάνε τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης ανθρώπων και ζώων.

Στην κοινωνία που ζούμε, όλους θα πρέπει να μας ενδιαφέρει να προξενούμε γύρω μας το μικρότερο κακό που μπορούμε.

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Το ολοκαίνουριο Λευκό Bee άλλαξε τα δεδομένα
γνωρίστε το εδώ

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Το ολοκαίνουριο Μαύρο Bee άλλαξε τα δεδομένα
γνωρίστε το εδώ

Ας δούμε όμως τα 5 σημεία:

#1 ΦΩΣ

Το φως φθείρει το άλμπουμ. Το ιδανικό είναι να προστατεύεται κλεισμένο στο κουτί του, ούτως ώστε να αποφεύγεται η συνεχής έκθεσή του στο φως και τις αυξομειώσεις του που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση του άλμπουμ.

#2 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ – ΥΓΡΑΣΙΑ

Οι εναλλαγές στα επίπεδα της θερμοκρασίας και της υγρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και των εποχών συμβάλλουν κατά πολύ στη φθορά. Και πάλι η φύλαξη του άλμπουμ μέσα στο κουτί του είναι καθοριστικός παράγοντας για να περιορίσουμε τα επίπεδα υγρασίας καθώς και τη συστολή-διαστολή που καταπονεί τα υλικά.

#3 ΣΚΟΝΗ

Η σκόνη που αιωρείται μαζί με την υγρασία στην ατμόσφαιρα προσκολλάται πάνω στην επιφάνεια του άλμπουμ, ενώ το τακτικό καθάρισμα μπορεί να αποβεί αρνητικό, καθώς λειτουργεί σαν γυαλόχαρτο που τρίβει την επιφάνεια και αφαιρεί την προστατευτική επίστρωση. Και πάλι το κουτί έρχεται να σώσει την κατάσταση καθώς προστατεύει το άλμπουμ από τη σκόνη.

#4 ΧΕΡΙΑ

Τα χέρια μας, όταν δεν τα έχουμε μόλις πλύνει με σαπούνι, κουβαλούν διάφορες ουσίες που μεταφέρονται πάνω σε οτιδήποτε ακουμπάμε. Επομένως, όσο περισσότεροι αγγίζουν ένα άλμπουμ τόσο περισσότερα βλαβερά στοιχεία μεταφέρονται στην επιφάνειά του. Ξέρω πως ακούγεται υπερβολικό, αλλά, αν θέλετε το άλμπουμ σας να κρατήσει για μια ζωή, πρέπει να προσέχετε ποιοι και πώς το πιάνουν.

#5 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

H τοποθέτηση του άλμπουμ οπουδήποτε άλλου εκτός από το βελούδινο εσωτερικό ενός κουτιού Decorative το αφήνει εκτεθειμένο στην σκόνη και την μόλυνση. Το να αφήνουμε το άλμπουμ πρόχειρα σε οποιαδήποτε επιφάνεια σημαίνει πως, ό,τι υπάρχει πάνω σε αυτή την επιφάνεια – σκόνη, υγρασία, μικρά σκουπιδάκια – θα κολλήσουν στη ράχη του άλμπουμ, και, όταν το πάρουμε στα χέρια μας να το ξεφυλλίσουμε, θα τα μεταφέρουμε και στο εσωτερικό του. Όλοι έχουμε δει άλμπουμ να «ξεκουράζονται» πάνω σε καναπέδες, σε καρέκλες, σε τραπέζια, ενώ κάποιοι τα στοιβάζουν ακόμα και πάνω σε άλλα αντικείμενα ή στο πάτωμα.

Για να καταλήξουμε, η κοινή λογική πρέπει να γίνει και κοινή πρακτική. Όταν τοποθετούμε το άλμπουμ σε κουτί, αυξάνουμε τον χρόνο ζωής του γιατί το προστατεύουμε από την επαφή με τον αέρα, το φως, τη σκόνη και, το κυριότερο, δεν δικαιώνουμε την άποψη που θέλει να πεθαίνει κάποιος για να ζούμε εμείς καλύτερα.

Δύο από τα κουτιά που θα εξασφαλίσουν μικρότερη φθορά και μεγαλύτερη ζωή στο άλμπουμ σας είναι το Decorative – με λευκή λάκα και επένδυση με το ίδιο υλικό του άλμπουμ – και το Queen – εξ’ ολοκλήρου από λευκή λάκα – δημιουργημένα για να ταιριάζουν με το στυλ και την ιδιοσυγκρασία σας και ταυτόχρονα να σας παρέχουν ιδανικές συνθήκες φύλαξης.

Γιατί, αν δεν ελέγχουμε το περιβάλλον μας, το ελέγχουν άλλοι: ο αέρας, η σκόνη, το φως, η υγρασία και τα ξένα χέρια.

Και για να τελειώνουμε μια και καλή με την αναγκαιότητα της χρήσης του δέρματος προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μακροζωία του ψηφιακού σας άλμπουμ να σας πω ότι δεν είναι απαραίτητο να πεθαίνουν ζώα ή να πνίγονται μικρά παιδιά σε τοξικές λίμνες χημικών στα βυρσοδεψεία της Ασίας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τη ματαιοδοξία μας. (Για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά δέρματος ανά τον κόσμο δείτε εδώ.)

Σε λίγο θα έρθουν να μας πουν να σκοτώνουμε ακόμα και έμβρυα μοσχαριών για να φτιάχνουμε περγαμηνές – όπως στην αρχαιότητα – και να τυπώνουμε τις φωτογραφίες εκεί και όχι σε χαρτί.

Αν ελέγχουμε το περιβάλλον μας, δεν χρειαζόμαστε το δέρμα κανενός νεκρού ζώου να αποτελεί λύση μακροζωίας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Μάνος Δασκαλάκης

Albumake, ColorDROP, XDREAM college

Μετατρέπουμε για το 2020 τις χρεώσεις των 2 αστέρων σε 1 αστέρι και σας δίνουμε και έξτρα απευθείας έκπτωση.

Ως ένδειξη στήριξης, η Albumake παύει το σύστημα Bonus για όλο το 2020, στα πλαίσια της ενίσχυσης των πελατών μας φωτογράφων και, σε συνδυασμό με την αλλαγή τιμής σε ολόκληρη την κατηγορία 2 αστέρων (χρέωση ως 1) με τεχνόδερμα και 5 διαφορετικά εξώφυλλα, δίνει ένα χέρι βοήθειας στους φωτογράφους που θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της απευθείας έκπτωσης με ισχυρό κέρδος.

Δείτε περισσότερα εδώ