Ποιόν επιλέγουμε να μας φωτογραφίσει;

POSTED BY MANOSD | 07/01/2019 | BRIDES

Ποιόν επιλέγουμε να μας φωτογραφίσει;

Πολλές φορές αναρωτιέμαι:

Τι σημαίνει «διαλέγω φωτογράφο γάμου»;

Έχει περάσει ποτέ απ’ το μυαλό σας αυτή η ερώτηση; Μάλλον όχι! Δεν σας αδικώ, εξάλλου ούτε κι εγώ το είχα αναρωτηθεί ποτέ πριν. Κι αυτό αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία – όπως συχνά παρατηρώ – συνηθίζουμε εμείς οι άνθρωποι να παίρνουμε πολλές από τις αποφάσεις μας.

Αφορμή γι’ αυτή τη σκέψη υπήρξε η περίπτωση ενός ζευγαριού, την οποία μας διηγήθηκε – στο σεμινάριο που διοργανώσαμε – μια φωτογράφος. Ήταν ένα ζευγάρι, το οποίο και άφησε την επιλογή φωτογράφου για την τελευταία στιγμή και ήθελε να δει 10 φωτογράφους προτού αποφασίσει. Τότε, θυμάμαι, σκέφτηκα: «Ε, τσάτρα πάτρα δεν γίνονται όλα… και, μάλιστα, τελευταία στιγμή!».

Και σκέψη τη σκέψη, το μυαλό μου πήγε και σε μια άλλη ιστορία, όπου ένα ζευγάρι πήγε σ’ έναν πελάτη μας, του πέταξε τις προσφορές από άλλους φωτογράφους πάνω στο τραπέζι και του είπε: «Δώσε μας 100€ κάτω και σε κλείνουμε τώρα!».

Τώρα, αν συνδυάσω αυτές τις δύο ιστορίες, πού καταλήγω; Ότι πολλά ζευγάρια σήμερα αντιμετωπίζουν τα πράγματα με μια ανεμελιά και μια αφέλεια – δικαιολογημένη, εξάλλου, από την ηλικία πολλών απ’ αυτά.

Κανονικά, το πιο φυσιολογικό θα έπρεπε να είναι, πριν αποφασίσουμε ποιον φωτογράφο θα επιλέξουμε, να έχουμε επισκεφθεί πολλούς, να έχουμε δει τις δουλειές τους και να έχουμε διαπραγματευθεί επανειλημμένως, ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι πως η επιλογή μας είναι η καλύτερη. Αλίμονο αν ήμασταν υποχρεωμένοι να δεχτούμε οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε προσφορά χωρίς να μπορούμε να επιλέξουμε!

Ξέρουμε όλοι πόσο εντυπωσιακός θα θέλαμε να είναι ο γάμος μας. Και, φυσικά, ξέρουμε όλοι πόσο κοστίζει ένας γάμος. Νυφικό, κοστούμι, μπομπονιέρες, στολισμός, λουλούδια, δεξίωση, catering, είναι μερικά μόνο από τα έξοδα!

Ακριβώς γι’ αυτό, απαιτείται η επιλογή του φωτογράφου να είναι πολύ προσεκτική, έτσι ώστε να είναι η ιδανική για την κάθε περίπτωση. Αυτό που έχω καταλάβει, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι δεν πρέπει να επιλέγουμε με μόνο κριτήριο την τιμή. Είναι προτιμότερο να κάνουμε ακόμη και ανακατανομή του budget προκειμένου να μπορούμε να επιλέξουμε με κριτήριο την καλλιτεχνική αξία και όχι την τιμή.

Matrix Revolution 6 αστέρων
γνωρίστε το εδώ

Γνωρίστε τα απίθανα άλμπουμ Winged
δείτε τα εδώ

Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν πρόκειται να ντυθούμε νυφούλες, καλό είναι να μην αφήνουμε για το τέλος την επιλογή του φωτογράφου. Αυτό είναι ένα λάθος που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε.

Και θα σας πω αμέσως γιατί είναι λάθος:

Είναι λάθος γιατί όσο καλύτερος είναι ένας φωτογράφος τόσο λιγότερες ημερομηνίες έχει ελεύθερες, οπότε αν ψάξουμε την τελευταία στιγμή, είναι πιθανόν να μην κλείσουμε τον καλύτερο, αλλά αυτόν που απλά είναι διαθέσιμος τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συμβαίνει, βέβαια, και τελευταία στιγμή να είναι ελεύθεροι πολλοί καλοί φωτογράφοι. Απλώς η αναζήτηση είναι πιο εύκολη και ασφαλής αν προγραμματιστεί εγκαίρως.

Ο καλός φωτογράφος έχει κάποια χαρακτηριστικά που μπορούμε πολύ εύκολα να διακρίνουμε, ακόμα και στο παρά πέντε του γάμου:

1. Θα αισθανθούμε τη φιλοξενία του από τη φωνή του στο πρώτο τηλεφώνημα. Θα διακρίνουμε από τον τόνο του την προθυμία του και τη διάθεσή του να μας εξυπηρετήσει.

2. Το γραφείο του θα είναι ανακαινισμένο και, κυρίως, τακτοποιημένο. Ένας φιλόξενος και προσεγμένος χώρος υποδοχής θα μας παρέχει την ηρεμία και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε προκειμένου να αποφασίσουμε απρόσκοπτα.

3. Στη συνάντηση θα προσπαθήσει να κατανοήσει τις ανάγκες μας και να βρει τις ιδανικές λύσεις.

4. Θα έχει πλούσιο υλικό δειγμάτων και θα εστιάσει στο να ανακαλύψουμε μαζί το κατάλληλο.

5. Ακόμη κι αν η συνάντηση γίνει σε εξωτερικό χώρο, θα έχει μαζί του τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μας κάνει να τον εμπιστευθούμε.

6. Θα έχει πολλές συστάσεις και reviews. Δεν υπάρχει τίποτα ασφαλέστερο από τις συστάσεις. Καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα reviews στο Facebook. Εδώ, τίποτα δεν κρύβεται!

7. Το site του – το οποίο καλά θα κάνουμε να επισκεφθούμε πριν τη συνάντηση – θα είναι σωστό, minimal, κατατοπιστικό και με σημαντικές πληροφορίες.

8. Θα έχει υπέροχα και πλούσια άλμπουμ και accessories και, φυσικά, τα άλμπουμ του θα είναι από την Albumake.

9. Θα μπορεί να μας προσφέρει τη βοήθειά του και σε άλλα σημαντικά θέματα του γάμου, καθώς η εμπειρία του είναι μεγάλη κι έχει αντιμετωπίσει πολλές καταστάσεις. Είναι ο πιο έμπειρος για να μας πει τι πρέπει να προσέξουμε σε κάθε στιγμή. Είναι ο μόνος που είναι παρόν, αν όχι σε όλες τις στιγμές ενός γάμου, τουλάχιστον στις περισσότερες.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι πως φωτογράφο δεν διαλέγουμε σήμερα, για σήμερα. Φωτογράφο διαλέγουμε σήμερα για το μέλλον… το δικό μας και των παιδιών μας.

Η δουλειά του φωτογράφου είναι αυτό που θα μας μείνει μέχρι τα βαθιά γεράματα, αυτό που θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

Οπότε, όπως είναι φυσικό, γεννώνται πολλά ερωτήματα – τα οποία πρέπει να απαντηθούν πριν πάρουμε την τελική απόφαση:

– Θα αφήσουμε την επιλογή ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου για το τέλος;

– Θέλουμε αυτός ο άνθρωπος να αφήσει την οικογένειά του Σαββατιάτικα;

– Θέλουμε να έχει τον καλύτερο εξοπλισμό;

– Θέλουμε να αφιερώσει ώρες στον υπολογιστή προκειμένου να δείχνουμε όμορφοι;

– Θέλουμε να τραβήξει τις καλύτερες αναμνηστικές εικόνες με τους αγαπημένους μας;

– Θέλουμε να έχουμε ένα σπουδαίο γαμήλιο βίντεο;

– Θέλουμε να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος;

– Θέλουμε να είναι καλοντυμένος;

– Θέλουμε να μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε καλαίσθητα και άριστα ποιοτικά άλμπουμ;

– Θέλουμε το υλικό που θα παραλάβουμε να είναι πλούσιο;

– Θέλουμε έναν φωτογράφο που να είναι πραγματικός καλεσμένος φίλος στον γάμο μας;

Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα απαντήσουμε αν δούμε τα reviews του και τις συστάσεις του και αν τον συναντήσουμε από κοντά.

Γι’ αυτό καλό είναι να ασχοληθούμε με την επιλογή του φωτογράφου νωρίτερα από οτιδήποτε άλλο.

Πιστέψτε με, είναι πολύ ωραίο να κλαίμε από συγκίνηση την ωραιότερη μέρα της ζωής μας και να είναι εκεί για να το απαθανατίσει!

Ας μην κάνουμε βιαστικές και απερίσκεπτες επιλογές. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα κλαίμε μετά το μυστήριο, αλλά θα είναι αργά. Θα κλαίμε στα γεράματά μας, όταν θα αναζητάμε τη νεανική μας ομορφιά, μα δεν θα τη βρίσκουμε στις νυφικές φωτογραφίες.

Κάποια πράγματα μένουν για πάντα!

Ας μάθουμε να βάζουμε τις σωστές προτεραιότητες!

Διαγωνισμός Albumake

Κάνε Follow στο Instagram την Albumake
και παρε μέρος στο διαγωνισμό
για φωτογράφηση οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Πάτα εδώ

Μαθε γιατί το όνομα σου είναι σημαντικό για εμάς