Γιατί δεν πρέπει να αγοράζεις δερμάτινο ψηφιακό άλμπουμ

POSTED BY MANOSD | 03/07/2020 |

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζεις δερμάτινο ψηφιακό άλμπουμ

POSTED BY MANOSD | 03/07/2020 |

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζεις δερμάτινο ψηφιακό άλμπουμ

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζεις δερμάτινο ψηφιακό άλμπουμ

Γράφει: Μάνος Δασκαλάκης
ιδρυτής των Albumake, ColorDROP, XDREAM college

Πριν χρόνια, ένας αγαπημένος φίλος μού είπε: «Πρέπει να φτιάξεις ψηφιακό άλμπουμ από δέρμα. Τίποτα δε συγκρίνεται με το δέρμα!»

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή με έβαλε σε σκέψεις: «Βρε, λες να είναι μια καλή ευκαιρία να μοσχοπουλήσω;»📷📷.

Γρήγορα όμως συνήλθα και θυμήθηκα ότι από τότε που γνωριζόμαστε με την Εύα το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση που να σέβεται και να βοηθάει τους ανθρώπους. Επομένως, η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε το δέρμα ενός νεκρού ζώου ήταν εξ’ αρχής πέρα και έξω από την ηθική και την αισθητική μας.

Έτσι κι αλλιώς, τα εναλλακτικά του δέρματος υλικά που χρησιμοποιούνται πλέον τόσο στην κατασκευή άλμπουμ όσο και αλλού, είναι ανθεκτικά στον χρόνο, αρκεί να τους δώσουμε την κατάλληλη προσοχή και σημασία (δείτε εδώ).

Δεν έχω τίποτα με τον κρεοπώλη της γειτονιάς και τρώω κανονικά κρέας, αν και τώρα τελευταία έχω αρχίσει να αναθεωρώ. Άλλωστε, κατάγομαι από τον Ταύρο – φημισμένο για τα σφαγεία που δέσποζαν κάποτε στην περιοχή και τους μεγάλους κρεατεμπόρους που έχουν τα μαγαζιά τους εκεί. Είμαι περήφανος για την καταγωγή και τη γειτονιά που μεγάλωσα, δεν έχω πάρα μόνο όμορφες αναμνήσεις. Τα σφαγεία όμως, αν και είχαν κλείσει όταν εγώ ήμουν παιδί, παρέμεναν πάντα ένα μελανό σημείο για μένα – πολλές φορές μάλιστα αισθανόμουν ότι ακόμα μύριζα το αίμα.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια: μεγάλωσα, άλλαξα, σκληραγωγήθηκα, δοκίμασα, μάτωσα, χόρτασα και τελικά έχτισα την ταυτότητά μου. Κάποιες αξίες όμως παραμένουν διαχρονικές. Επομένως, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι αντίθετος στην εκμετάλλευση των ζώων. Ξέρω, θα μου πείτε: μα τρως κρέας! Άλλο να τρως κρέας, κι άλλο να βγάζεις λεφτά απ’ αυτό.

Το σκέφτηκα λοιπόν στην αρχή αυτό που μου είπε ο φίλος μου και, οφείλω να ομολογήσω, ήταν δελεαστικό. Μια μέρα μάλιστα, που είχα πάει να δω τον θείο μου τον Βασίλη – παραδοσιακός τσαγκάρης με ένα μικρό μαγαζάκι φουλ στη μυρωδιά του δέρματος και της βενζινόκολλας – έτυχε να πάρει το μάτι μου μια παλιά, φθαρμένη δερμάτινη τσάντα, σαν αυτές που κρατούσαν παλιά οι ταχυδρόμοι, που κάποιος την είχε φέρει για επιδιόρθωση.

Και τι δε μου θύμισε αυτή η τσάντα! Σε δευτερόλεπτα ένιωσα σαν να ξαναπήγαινα δημοτικό και να περίμενα τον πατέρα μου στην αυλή του σχολείου να έρθει να με πάρει. Μέσα σ’ αυτή την τσάντα, μαγική στα μάτια μου, είχε το χαρτζιλίκι μου, τη σοκολάτα που μου έφερνε, που περίμενε να στρίψουμε τη γωνία για να μου τη δώσει κι εγώ έκανα πάντα τον έκπληκτο, σαν να μην ήξερα ότι σταμάτησε στο περίπτερο πριν έρθει, τα εισιτήρια για τον κινηματογράφο. Στα παιδικά μου μάτια αυτή η τσάντα δεν ήταν απλά μαγική, ήταν η ευτυχία προσωποποιημένη.

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Το ολοκαίνουριο Λευκό Bee άλλαξε τα δεδομένα
γνωρίστε το εδώ

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Το ολοκαίνουριο Μαύρο Bee άλλαξε τα δεδομένα
γνωρίστε το εδώ

Και τότε συνειδητοποίησα ότι για να φτιαχτεί μια δερμάτινη τσάντα δεν θυσιάζεται μόνο ένα ζώο, θυσιάζονται και άνθρωποι, ακόμα και παιδιά που όλοι ξέρουμε ότι στις ασιατικές κυρίως χώρες αναγκάζονται για 1 δολάριο την ημέρα να δουλεύουν σε πρόχειρα και χωρίς κανόνες ασφαλείας βυρσοδεψεία και να εισπνέουν τοξικές χημικές ουσίες.

Καμία τσάντα, σκέφτηκα, που είναι υπεύθυνη για τον θάνατο μικρών παιδιών, δεν μπορεί να είναι η προσωποποίηση της ευτυχίας.

Ευτυχώς, όλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει αρχίσει να κάνει στροφή σε οικολογικότερα υλικά και υπάρχει η ελπίδα οι μελλοντικές γενιές να μην έχουν τέτοιες αναμνήσεις. Η δερμάτινη τσάντα – που κάποτε για πολλούς ήταν δώρο ενηλικίωσης και είχε σχεδόν εξίσου σημαντική αξία όση το νυφικό – έχει ξεπεραστεί από την αξιοποίηση εναλλακτικών υλικών.

Βέβαια, υπάρχουν και οι πιστοί του δέρματος, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι το απόλυτο υλικό σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, εγώ δεν μπορώ να πάψω να αναρωτιέμαι: είναι ηθικό να μεγαλώνουμε ζώα με σκοπό να τα θανατώσουμε για κάτι που δεν είναι και τόσο απαραίτητο;

Σε γενικές γραμμές πάντως, κάπως έτσι λειτουργεί το παγκόσμιο εμπόριο: θεωρούμε λογική τη θανάτωση ενός ζώου για να πάρουμε το κρέας, το δέρμα, το λίπος ή οτιδήποτε χρειαζόμαστε.

Ωστόσο, αυτό που πολλοί από εμάς δεν έχουν καταλάβει ακόμα είναι ότι, στον 21ο αιώνα, τα δερμάτινα προϊόντα θεωρούνται ανήθικα και έχουν ξεπεραστεί, καθώς έχουν βρεθεί υλικά που αντέχουν όσο το δέρμα και ταυτόχρονα έχουν μηδαμινή επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Δυστυχώς, σε πολλά από τα σπίτια που βλέπουμε στα περιοδικά διακόσμησης, τα δερμάτινα είδη είναι στην πρώτη γραμμή ως είδος πολυτελείας και σε πολλά μοδάτα Brand αποφέρουν πακτωλό χρημάτων. Για εμάς, όμως, τους απλούς καταναλωτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από άλλο ένα προϊόν και δεν είναι απαραίτητο να είναι από δέρμα για να είναι διαχρονικό.

Δυστυχώς, υπάρχει μια αυξανόμενη παγκόσμια μεσαία τάξη που υποστηρίζει τη χρήση δέρματος – αυτό σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερες αγελάδες θυσιάζονται στο βωμό της ματαιότητας. Επί του παρόντος, περίπου 290 εκατομμύρια αγελάδες σφαγιάζονται κάθε χρόνο από ένα παγκόσμιο κοπάδι ανθρώπων, που πλησιάζει το 1 δις. Οι στατιστικές λένε ότι για να φτιάξει πορτοφόλια, τσάντες και παπούτσια, η βιομηχανία πρέπει να σφάξει 430 εκατομμύρια αγελάδες – και όχι μόνο – ετησίως έως το 2025.

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Το μοναδικό H2O Black ξεχωρίζει παντού
γνωρίστε το εδώ

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Τα Newborn εξώφυλλα είναι έργα τέχνης
γνωρίστε τα εδώ

Το δέρμα είναι ένα αγαπημένο υλικό της μόδας. Η θέση του έχει εδραιωθεί σε πολλές ντουλάπες: από κολάν patchwork (Chanel) έως joggers του Kanye West. Σε πολλά επίπεδα η βιομηχανία της μόδας στηρίζεται στο δέρμα, ζει από αυτό, το χρησιμοποιεί παντού, σε σημείο που αν κάποιος φορέσει όλα τα δερμάτινα που επιτάσσει η μόδα θα καταλήξει να μοιάζει με τον Leonardo DiCaprio στο The Revenant. Και το κακό είναι ότι μπορεί να το κάνει χωρίς να αισθάνεται τύψεις, όπως θα αισθανόταν για παράδειγμα αν είχε στην κατοχή του μια γούνα.

Για να μιλήσουμε τώρα και για τη γούνα, να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η χρήση της, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει ταμπού. Ίσως επειδή μας είναι πιο συμπαθή τα μικρά χνουδωτά ζωάκια και δεν μπορούμε να τα φανταστούμε κλεισμένα στα κλουβιά, ενώ για τις αγελάδες δεν μας νοιάζει και τόσο πολύ (να σας πω βέβαια εδώ ότι δεν χρησιμοποιείται μόνο δέρμα αγελάδας στα ρούχα ή τα παπούτσια, αλλά και προβάτου, στρουθοκαμήλου, αλιγάτορα, ακόμα και γάτας ή σκύλου).

Υπάρχει όμως και κόσμος που νοιάζεται.

Η ποπ σταρ Leona Lewis το κάνει. Από τότε που έγινε γνωστή μέσω του X-Factor, συνεχώς μιλάει για τα δικαιώματα των ζώων. Αυτή μάλιστα την εποχή παρουσιάζει ένα νέο βίντεο στα πλαίσια της καμπάνιας της Peta, Hell-Bent for Leather, ένα ζοφερό σήμα κινδύνου για όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Ο σκηνοθέτης Manfred Karremann, ένας έμπειρος αγωνιστής, ακολουθεί ένα θλιβερό καραβάνι βοοειδών μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές, καθώς οδηγούνται σε σκονισμένους δρόμους για ατελείωτες ώρες, κακοποιούνται και βασανίζονται σε κάθε μίλι. Στο τέλος της διαδρομής τα ζώα σφαγιάζονται και γδέρνονται το ένα μετά το άλλο στα δρομάκια της Ντάκα (πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές). Στη συνέχεια, τα δέρματα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε πρόχειρα βυρσοδεψεία, όπου δουλεύουν εισπνέοντας τις αναθυμιάσεις επικίνδυνων χημικών ουσιών ακόμα και παιδιά. Αυτό το βίντεο παρουσιάζει την πραγματικότητα της επεξεργασίας δέρματος σε όλη τη γύρω περιοχή, καθώς και σε γειτονικές χώρες.

Αυτό που με συγκλόνισε σ’ αυτό το βίντεο δεν είναι μόνο η βάναυση αντιμετώπιση των ζώων αλλά οι απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και μικρά παιδιά, και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί.

Το πλέον παράδοξο βέβαια συμβαίνει στην Ινδία, όπου κάθε χρόνο θανατώνονται περίπου 34 εκατομμύρια βοοειδή (συμπεριλαμβανομένων των βούβαλων), γεγονός που την καθιστά έναν από τους πυλώνες του παγκόσμιου εμπορίου δέρματος, και αποφέρει στη χώρα εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Ποιο είναι το παράδοξο; Το παράδοξο είναι ότι, την ίδια ώρα που εκατομμύρια ζώα σφαγιάζονται, σε 24 από τα 29 κρατίδια της χώρας η σφαγή βοοειδών είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Πώς γίνεται λοιπόν ένα κρατίδιο, όπως το Ρατζαστάν, να απαγορεύει τη θανάτωση βοοειδών και μάλιστα να αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθερες στα εδάφη του οι αγελάδες, ως ιερό ζώο, και ταυτόχρονα να φιλοξενεί στο έδαφός του εκατοντάδες βυρσοδεψεία;

Για αιώνες, επιτρεπόταν στους Ινδούς που δεν ανήκουν σε καμία κάστα (όσους δηλαδή ζουν στο περιθώριο, τους λεγόμενους «ανέγγιχτους») να εκμεταλλεύονται τις νεκρές αγελάδες και μάλιστα να τρώνε ακόμα και το κρέας τους (αν και κρυφά). Τα δέρματα πωλούνταν, σε εξευτελιστικές τιμές βέβαια, στους, μουσουλμάνους κυρίως, ιδιοκτήτες βυρσοδεψείων. Πολλές φορές μάλιστα η σφαγή γινόταν μυστικά, σε «άτυπα» σφαγεία.

Είναι προφανές ότι το σύστημα είναι τρύπιο και μπάζει από παντού, αλλά δεν είναι της παρούσης να μιλήσουμε για τη ζωή στην Ινδία. Το να μην χρησιμοποιούμε όμως δέρματα που έχουν κοστίσει σε ζωές ανθρώπων και ζώων είναι.

Ξέρω τι σκέφτεστε: Ποτέ δεν θα αγόραζα κάτι κατασκευασμένο από δέρμα που έχει παραχθεί σε αυτές τις φρικτές συνθήκες.

Το θέμα όμως είναι ότι αγοράζουμε δερμάτινα είδη χωρίς να γνωρίζουμε από πού προέρχεται το δέρμα ή σε ποιες συνθήκες έζησαν τα ζώα. Εφησυχάζουμε όταν βλέπουμε την ταμπελίτσα «Italian leather», αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ζώο έζησε και πέθανε στην Ιταλία. Μπορεί να σημαίνει ότι το δέρμα εισήχθη και φινιρίστηκε στην Ιταλία. Λέω συχνά ότι αν όλα τα προϊόντα «Italian leather» είχαν πραγματική προέλευση από την Ιταλία, θα ήταν περισσότερες οι αγελάδες στη γειτονική χώρα από τους ανθρώπους. Θα τις βλέπαμε να πίνουν νερό ακόμα κι στη Φοντάνα ντι Τρέβι.

Τα δέρματα αγοράζονται και διακινούνται σε όλο τον κόσμο, από την Αιθιοπία έως τη Βραζιλία, μεταποιούνται σε μαλακό δέρμα και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πολυτελών ευρωπαϊκών αξεσουάρ. Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου δέρματος πραγματοποιείται σε αναπτυσσόμενες χώρες – από την Αιθιοπία έως την Καμπότζη και το Βιετνάμ – όπου, παρά την εκμετάλλευση ζώων και ανθρώπων και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα βυρσοδεψεία, η πίεση για ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή αυξάνεται.

Όλα αυτά πρέπει να απασχολούν όλους μας και όχι μόνο τους vegan, πρέπει να απασχολούν οποιονδήποτε νοιάζεται και για κάτι πέρα από τον εαυτό του, οποιονδήποτε ενδιαφέρεται έστω και στο ελάχιστο για το μέλλον αυτού του πλανήτη. Το 2009, η Greenpeace σε έκθεσή της σχετικά με την λεηλασία του Αμαζονίου, συνέδεσε άμεσα την παραγωγή και επεξεργασία δέρματος με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εικόνες από δορυφόρο για να δείξουν πώς η βιομηχανία βοοειδών της Βραζιλίας ήταν υπεύθυνη για το 14% της παγκόσμιας ετήσιας αποψίλωσης. Το κακό είναι ότι πολλά από τα προϊόντα αυτής της βιομηχανίας που έχουν φτιαχτεί σε αποψιλωμένο τροπικό δάσος, βρίσκονταν στις βιτρίνες σπουδαίων Brand ανά τον κόσμο.
Όσο τραγικά κι αν είναι όμως τα στοιχεία, είναι απίθανο όλοι οι καταναλωτές δια μιας να αναθεωρήσουν και να αποποιηθούν την αγορά δερμάτινων ειδών. Επομένως, μέρος της λύσης είναι να αξιολογήσουμε αν το προϊόν είναι απαραίτητο για χρήση. Να σκεφτούμε μήπως υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα που ρυπαίνουν τον πλανήτη λιγότερο, ή ακόμα καλύτερα καθόλου.

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Το ανανεωμένο Engraving ξεχωρίζει παντού
γνωρίστε το εδώ

ψηφιακό άλμπουμ, photobook, layflat, digital album, τιμές, τιμή

Engraving Stylus
γνωρίστε το εδώ

Εγώ λοιπόν προσωπικά είμαι απόλυτα δεσμευμένος να χρησιμοποιώ εναλλακτικά υλικά στην κατασκευή ψηφιακών άλμπουμ. Άλλωστε, το ψηφιακό άλμπουμ έχει μικρή καταπόνηση, επομένως η ανθεκτικότητα του δέρματος δεν είναι καν επιχείρημα. Επιπλέον, με τα εναλλακτικά υλικά εξασφαλίζουμε ότι η τιμή του ψηφιακού άλμπουμ παραμένει σε λογικά επίπεδα.

Είμαι άνθρωπος του 21ου αιώνα και είναι περισσότερο μέσα στην εποχή μου να στρέφομαι στη χρήση πιο εκλεπτυσμένων και λιγότερο ρυπογόνων υλικών.

Ήμουν πολύ συνειδητοποιημένος από την αρχή, όταν αποφάσισα να γίνω κατασκευαστής ψηφιακών άλμπουμ, ότι το δέρμα ενός νεκρού ζώου δεν είναι το κατάλληλο υλικό για να ντύσει τις αναμνήσεις των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο λοιπόν του να χτίσω μια βιώσιμη, αξιοπρεπή και ηθική επιχείρηση, έχω πάρει την απόφαση ότι δεν θα οδηγήσω ζώα στο σφαγείο για να εισπράξω χρήματα. Αυτά τα χρήματα δεν τα θέλω. (Και να μην ξεχνάμε βέβαια ότι μπορεί εδώ να μιλήσαμε για τις αγελάδες αλλά στην πραγματικότητα πολλά είναι τα είδη ζώων που πεθαίνουν για χάρη της ματαιοδοξίας των ανθρώπων. Μερικά από τα πιο όμορφα κομμάτια δέρματος, είναι φτιαγμένα ακόμα κι από ελάφια.)

Η Albumake είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιεί υφάσματα… που δεν αιμορραγούν!

Και δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν αρκετές φρέσκες, νέες μάρκες που κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Η Faustine Steinmetz, η φιναλίστ του βραβείου LVMH για το 2015, έχει πεισθεί να εξασκήσει το απίστευτο ταλέντο της σε σακούλες vegan. «Είδα σε βίντεο ένα ζώο να θανατώνεται για να φτιαχτεί μια γούνα και ούρλιαξα», λέει. «Το δέρμα και η γούνα είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι πραγματικά βιώσιμο να μεγαλώνεις ένα ζώο για μια τσάντα, είναι τρελό. Αποφάσισα ότι έπρεπε να σταματήσω να φοράω οτιδήποτε δερμάτινο. Πιστεύω ότι η απόφαση να πάψουμε να χρησιμοποιούμε δέρμα πρέπει να ληφθεί από τον πελάτη. Αν ο πελάτης πάψει να αγοράζει δέρμα, τα πράγματα θα αλλάξουν.»

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επώνυμη συλλογή αξεσουάρ της Stella McCartney σηματοδοτεί μια αλλαγή παιχνιδιού. «Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μάρκα πολυτελείας όπου οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 1.500£ για μια τσάντα που δεν είναι καν φτιαγμένη από δέρμα», σχολιάζει ο Virat Kohli, διάσημος παίκτης του κρίκετ.

Και όποιος έχει κρατήσει ποτέ μια τσάντα Stella McCartney μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι είναι εξίσου ποιοτική όσο αν ήταν φτιαγμένη από δέρμα κορυφαίας ποιότητας.

Το συνθετικό δέρμα είναι πραγματικά στα πάνω του σήμερα. Πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για δυνητικά πρωτοποριακά υλικά έχουν καταχωρηθεί. Και είναι υλικά που δεν έχουν καμία σχέση με τα πλαστικοποιημένα συνθετικά μια δεκαετία πριν. Είναι απαλά και εύπλαστα, αλλά φτιαγμένα για να αντέχουν.

Μοιάζουν με δέρμα, χωρίς όμως να δημιουργούν όλο αυτό το χάος στις κοινωνίες και το περιβάλλον.

Οι μάρκες που ανέφερα αναγνωρίζονται διεθνώς όχι μόνο για την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και για τις ηθικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία τους. Είναι αντίθετες με τις δοκιμές σε ζώα, όχι επειδή είναι υποχρεωμένες από τον νόμο, αλλά επειδή έχουν υψηλό αίσθημα ηθικής και εταιρικής ευθύνης, που αντικατοπτρίζεται επίσης στην ποιότητα των προϊόντων τους.

Εμείς στην Albumake, κάνουμε προσπάθειες να ελαττώσουμε τα απορρίμματα και τη φύρα, προσέχοντας το περιβάλλον. Εδώ και 6 χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό τμήμα παραγωγής όπου χρησιμοποιούμε μελάνια και όχι φωτοχημικά. Η μεγάλη μας ελπίδα είναι να πείσουμε όλους τους φωτογράφους και τα ζευγάρια να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία εκτύπωσης με μελάνια.

Το άλμπουμ των αναμνήσεών μας δεν μπορεί να στάζει αίμα. Μπορεί να είναι εξίσου όμορφο και πολυτελές χωρίς να πεθαίνουν ζώα και χωρίς να πνίγονται παιδιά σε τοξικές λίμνες χημικών. Το άλμπουμ των αναμνήσεών μας μπορεί να αντέχει στον χρόνο χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον (δείτε εδώ πώς).

Το άλμπουμ των αναμνήσεών μας μπορεί να αντέχει στον χρόνο με ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις στον άνθρωπο και τα ζώα (δείτε εδώ 5 σημεία που εμποδίζουν την διαδικασία γήρανσης σε ένα ψηφιακό άλμπουμ).

Στον 21ο αιώνα η ανθρωπότητα πρέπει να κάνει βήματα για να σώσει αυτόν τον πλανήτη όσο προλαβαίνει. Αν μένουμε προσκολλημένοι στα παλιά το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Μάνος Δασκαλάκης

Albumake, ColorDROP, XDREAM college

Μετατρέπουμε για το 2020 τις χρεώσεις των 2 αστέρων σε 1 αστέρι και σας δίνουμε και έξτρα απευθείας έκπτωση.

Ως ένδειξη στήριξης, η Albumake παύει το σύστημα Bonus για όλο το 2020, στα πλαίσια της ενίσχυσης των πελατών μας φωτογράφων και, σε συνδυασμό με την αλλαγή τιμής σε ολόκληρη την κατηγορία 2 αστέρων (χρέωση ως 1) με τεχνόδερμα και 5 διαφορετικά εξώφυλλα, δίνει ένα χέρι βοήθειας στους φωτογράφους που θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της απευθείας έκπτωσης με ισχυρό κέρδος.

Δείτε περισσότερα εδώ